Vrienden van Aafje heeft dankzij bijdragen van het Elise Mathilde Fonds en de Stichting Gezondheidszorg Spaarneland een Qwiek-up voor de locatie Meerweide kunnen financieren.

Wat is een Qwiek-up? De Qwiek-up is een zorgondersteunend product, speciaal gemaakt voor de toepassing van belevingsgerichte zorg. Het kan cliënten op verschillende niveaus prikkels geven door middel van een audiovisuele beleving in hun eigen omgeving. Het is een mobiel product dat beelden projecteert op het plafond of op de muur, ondersteund met rustgevende muziek. Het product is erop gericht om cliënten enerzijds mentaal te activeren, maar anderzijds ook juist te laten ontspannen wanneer de situatie hierom vraagt.

 

 

Een stukje evaluatie van het gebruik van Qwiek-Up in locatie Meerweide.

 Sinds eind januari 2024 heeft Aafje locatie Meerweide de beschikking over de Qwiek-Up, dankzij de financiering vanuit Vrienden van Aafje.

In de periode januari-mei hebben we de Qwiek-up al meermaals met groot succes mogen inzetten op zowel de PG- als de somatische afdeling.

Op de PG setting is hij meermaals ingezet tijdens de palliatieve fase. Hierbij merken wij een groot verschil in het doorlopen van de laatste levensfase. De Qwiek-up brengt hier meer rust bij de bewoners waardoor de palliatieve onrust minimaal aanwezig is.

Ook wordt de Qwiek-up ingezet bij bedlegerige bewoners (laatste fase dementie) om hen te activeren/prikkelen. De module Baby/kinder en boerderij wordt hier vooral ingezet, waarbij bewegende beelden hen vanuit bed behoeden voor onderprikkeling. Risico´s op bijvoorbeeld een delier/onbegrepen gedrag worden hiermee geminimaliseerd. Op Somatiek wordt de Qwiek-up ingezet ter invulling van de dag. Ook zien we hier positieve effecten bij bewoners met roepgedrag (vanuit somatische oorzaken).

Fonds SGS heeft als een van de voorwaarden gesteld, dat wij als stichting Vrienden van Aafje een verwijzing naar hun website op onze webstie zetten. Hier willen wij uiteraard graag aan voldoen en de link is hieronder geplaatst.

                                           

http://www.zilverenkruis.nl/zorgaanbieders/visie-en-beleid/innovatie/sgs   

                                          

Verder lezen

Tekst vergroten?
− Kleiner + Groter