Projectplan Eigen voordeur in 't Ronde Sant

In Ridderkerk ligt het kleinschalige woon-zorgcomplex met verpleging, ’t Ronde Sant. Hier wonen voornamelijk mensen met verschillende vormen van dementie of hersenletsel. Uitgangspunt in de zorgverlening is dat wat de bewoners zelf kunnen, zij ook zelf doen. De deuren van de appartementen zien er allemaal hetzelfde uit. Om de deur voor de bewoner herkenbaar te maken als eigen deur, is het plan om de deuren te voorzien van van een deurgrootte sticker gerealiseerd.

Doelen en resultaten hiervan zijn:

Mensen die dementerend zijn herkennen vaak nog visuele beelden. Door een deur met sticker herkenbaar te maken brengen we naast herkenning ook rust in het brein.

  • - Stimuleren van het welzijn van ouderen met dementie.
  • - Een thuis gevoel.
  • - Herkenningspunt van eigen kamer.
  • - Reminiscentie en sociale interactie wordt gestimuleerd.
  • - Bewoners kunnen hun eigen identiteit laten zien.
  • - Creëert meer sfeer op de afdelingen.

Eerder werd een proef gedaan met ongeveer 30 deuren, met zeer goed resultaat.

Een aantal reacties: “De bewoners lijken echt het gevoel te hebben dat ze thuis zijn.” “Mijn man weet nu zijn kamer te vinden.” “Het lijkt erop dat mijn vader zijn eigen voordeur terug heeft. Ik merk dat hij hierdoor meer herinneringen ophaalt.” Hieronder 3 foto's die een uitstekend beeld geven van dit uitgevoerde project, dat is mogelijk gemaakt door Vrienden van Aafje.

    

Verder lezen

Tekst vergroten?
− Kleiner + Groter