Activiteiten in beeld

Hieronder ziet u de hoogtepunten van de afgelopen jaren. Het zijn verschillende video's foto's, verslagen en verder allerlei andere activiteiten. Mooie beelden van mensen die genieten van de leuke extra’s. 

Vooral voor mensen die in een verzorgings-of verpleeghuis verblijven, is een leuk uitstapje of activiteit iets heel bijzonders. Ze genieten daar intens van en blijven er vaak nog lang over napraten. Daarom zetten Vrienden van Aafje zich in om dit voor hen mogelijk te maken. Natuurlijk doen we dit in samenwerking met de medewerkers van Aafje en waar nodig betrekken wij daarbij ook de mantelzorgers of vertegenwoordigers van de klanten. 

 Project Kunst van en voor elkaar (september 2020)
Maandag 21 september hebben diverse bewoners van locatie Burghsluissingel meegedaan aan het project Kunst van en voor elkaar, waarbij ouderen zelf de penselen in de hand nemen. Ze gaan aan het werk. Samen met de activiteitenbegeleiders en vrijwilligers wordt het thema bepaald. Het resultaat 4 kleurrijke schilderijen, waarvan hieronder de foto's staan.  

 Burgsluissingel_1

                 Burgsluissingel_2 

Dankbetuiging van de leden van de Raad van bestuur van Aafje, de heren Guy Buck en Peter Ploegsma (september 2020)
Beste stichting vrienden van Aafje,

Wie een half jaar geleden woorden had gebruikt als de 'anderhalvemetersamenleving' en ‘het nieuwe normaal’ was raar aangekeken. Nu schudden we geen hand meer als we elkaar (weer) ontmoeten en heeft ‘contact met elkaar’ een andere invulling gekregen. Corona heeft onze samenleving veranderd en veel mensen verdriet of eenzaamheid gebracht. Ook onze bewoners. Gelukkig mogen zij nu weer bezoek ontvangen, maar het dieptepunt was de periode waarin dit niet mogelijk was. En toen kwamen jullie in beeld. Jullie boden onze bewoners en hun familie een lichtpuntje! Mede dankzij jullie donatie hebben we bij al onze huizen ontmoetingshuisjes kunnen plaatsen. Kleine huisjes met een grote impact, waar gedurende de coronacrisis ruim 2500 bezoeken plaats hebben gevonden. Mooie, blije, emotionele bezoeken; bewoners hebben hun verjaardag met hun kinderen kunnen vieren, hun pasgeboren achterkleinkinderen kunnen bewonderen en weer even dicht bij hun geliefden kunnen zijn. Wij zijn jullie daar ontzettend dankbaar voor en danken jullie uit de grond van ons hart. Een groot aantal hartverwarmende initiatieven hebben we in het zonnetje gezet in een bedankfilm, zo ook de ontmoetingshuisjes.

 

Ontmoetingshuisje bij Aafje huis 't Ronde Sant (juni 2020)
Om het contact met de bewoners/mantelzorgers/familie te behouden heeft Zorginstelling Aafje besloten 11 ontmoetingshuisjes te plaatsen bij de verschillende huizen. De Stichting Vrienden van Aafje heeft met financiële ondersteuning van het Noodfonds Volkskracht/Van Leeuwen Van Lignac en het Elise Mathilde Fonds op 4 locaties t.w.: Slinge, 's Ronde Sant, Franciscus en De Nieuwe Plantage mede de ontmoetingshuisjes mogelijk gemaakt. Deze noodoplossing is zeer gewaardeerd door alle betrokkenen en heeft deze moeilijke fase enigszins verlicht. Nu kan de familie toch in de gelegenheid worden gesteld hun opgenomen familielid te zien en te spreken. Van deze mogelijkheid wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt.
Hieronder de video-opname van één van de 'Ontmoetings' huisjes, geplaatst bij het 't Ronde Sant in Ridderkerk. De ruimte is gescheiden door een glazen wand.

 
Diva Dichtbij treedt op in Reyerheem (maart 2020)
Het optreden vond plaats in het drukbezochte restaurant. ⁞Anjo van Hemert, alt, wist de aanwezigen door haar manier van optreden en door het zingen van prachtige liederen maximaal te betrekken. Diva Dichtbij wordt gefinancierd door Vrienden van Aafje en treedt de laatste jaren regelmatig op de in huizen van Aafje. 

Hieronder de videofragmenten van het optreden.

 
Project Kunst van en voor Elkaar (2019 en 2020)
In 2019/2020 hebben wij met financiële ondersteuning van diverse fondsen het project Kunst van en voor Elkaar kunnen uitvoeren. Onder begeleiding van kunstenares Stella Elhorst en Mary-Ann van der Velden hebben de bewoners in de huizen van Aafje de schilderijen gemaakt. De thema's zijn door de bewoners aangeleverd. Veel bewoners hebben enthousiast meegewerkt zodat er 4 tot wel 10 schilderijen zijn gemaakt. De schilderijen zijn in overleg met de bewoners opgehangen binnen in het huis zodat men dagelijks kan genieten van deze kunstwerken. Wij danken de sponsoren voor de ondersteuning van dit project wederom waren dit dagen met een "gouden randje". Hieronder enkele foto's van schilderijen uit de huizen Reyerheem en Ronde Sant in Ridderkerk. 

Aafje_Reyerheem_19_klein        Aafje_Reyerheem_9_klein 

 Aafje_Reyerheem_20_klein       _t_Ronde_Sant_11_klein 

 _t_Ronde_Sant_19_klein       _t_Ronde_Sant_20_klein

 
Projectplan Eigen voordeur (2020)
In Ridderkerk ligt het kleinschalige woon-zorgcomplex met verpleging, ’t Ronde Sant. Hier wonen voornamelijk mensen met verschillende vormen van dementie of hersenletsel. Uitgangspunt in de zorgverlening is dat wat de bewoners zelf kunnen, zij ook zelf doen.De deuren van de appartementen zien er allemaal hetzelfde uit. Om de deur voor de bewoner herkenbaar te maken als eigen deur, is het plan om de deuren van een deurgrootte sticker te voorzien gerealiseerd.

Doelen en resultaten hiervan zijn:
Mensen die dementerend zijn herkennen vaak nog visuele beelden. Door een deur met sticker herkenbaar te maken brengen we naast herkenning ook rust in het brein.
- Stimuleren van het welzijn van ouderen met dementie.
- Een thuis gevoel.
- Herkenningspunt van eigen kamer.
- Reminiscentie en sociale interactie wordt gestimuleerd.
- Bewoners kunnen hun eigen identiteit laten zien.
- Creëert meer sfeer op de afdelingen.
Eerder werd een proef gedaan met ongeveer 30 deuren, met zeer goed resultaat.

Een aantal reacties: “De bewoners lijken echt het gevoel te hebben dat ze thuis zijn.” “Mijn man weet nu zijn kamer te vinden.” “Het lijkt erop dat mijn vader zijn eigen voordeur terug heeft. Ik merk dat hij hierdoor meer herinneringen ophaalt.”

Hieronder 4 foto's die een uitstekend beeld geven van dit uitgevoerde project, dat is mogelijk gemaakt door Vrienden van Aafje.

   voordeur 1_2.jpg   voordeur_2.jpg

  voordeur_3.jpg   

 voordeur_4.jpg

 

Jeu de boules baan in Meerweide officieel geopend (2019)
Donderdag 20 juni is de jeu de boules baan in Meerweide officieel geopend. Deze baan werd mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Aafje.  Bewoners en hun familie hadden eerder al de vraag ingediend bij Vrienden van Aafje of er een leuke jeu de boules baan aangelegd kon worden. Zeker voor de avonduren in de warme maanden leek hen dit erg leuk en het heeft ook een toegevoegde waarde voor de bewoners.  In het najaar van 2018 is dit toegezegd en werd de aanleg gestart. Dit werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Nationaal Ouderenfonds en het Ab Laanefonds.

Het mooie aan een jeu de boules baan is, dat het gebruik niet alleen voor de bewoners van Meerweide en hun familie is, maar ook voor de wijk nuttig is. Ook belangrijk is, dat de baan te gebruiken is door mensen met een beperking (rolstoelers etc). Iedereen kan hier laagdrempelig en zelfstandig aan deelnemen, zonder begeleiding.

Ruud van Horssen, vice-voorzitter van Vrienden van Aafje heeft samen met één van de bewoners van Meerweide de openingshandeling verricht, waarna de aanwezigen  een balletje gooiden.

                       Screen Shot 07-16-19 at 05.18 AM_1.PNG

 

Project Kunst van en voor elkaar. De vrienden van Aafje hebben in samenwerking met Mary-Ann van der Velden, van Mary-Ann Consultants, 4 schilderijen aangeboden aan het management van De Vijf Havens (juni 2019)
Dit ter gelegenheid van het opleveren, na renovatie, van Verpleeg- en Verzorgingshuis De Vijf Havens in Rotterdam Zevenkamp.

Mary-Ann heeft een project opgezet “Kunst van en voor elkaar”, waarbij de bewoners van de afdelingen zelf tegen een kunstenaar mogen zeggen wat ze op het schilderij willen hebben en ze hierna met de kunstenaar aan de slag gaan om het schilderij te maken.

 DHV_119_klein.jpg

Op 17 juni 2019 zijn de schilderijen aangeboden aan het management van De Vijf Havens, waarna de schilderijen op de afdelingen zijn opgehangen. Door middel van het project hopen we in de toekomst nog meer workshops te kunnen aanbieden in andere tehuizen van Aafje.

 Mensen houden van dieren (januari 2019) 

In januari zijn de Rozenburcht en de Roo van Capelle samengevoegd bij Aafje. De Vrienden van Aafje zijn dan ook hier op bezoek geweest. In de Rozenburcht hebben we vergaderd en zoals gewoonlijk een medewerker van welzijn uitgenodigd, zodat we onze visie en missie konden toelichten. 

De activiteitenbegeleidster heeft een stukje geschiedenis, werkwijze en toekomstplannen van beide locaties heeft toegelicht. Als een “soort” welkomstgeschenk hebben de Vrienden de mobiele boerderij aangeboden Op 16 augustus kwam de mobiele boerderij in de tuin De Roo van Capelle. In het huisje zaten cavia’s en kuikentjes die men zelf op schoot konden houden. Het blijft natuurlijk heerlijk om de dieren zelf te kunnen aaien! De boerderij heeft net zo lang mogen staan totdat alle bewoners, die dit wilden, langs zijn gekomen.

   IMG_1100__2_.JPG 

                                          IMG_1101__2_.JPG

IMG_1114__2_.JPG  

                                         IMG_1119__2_.JPG

Vele gezichten met een brede glimlach zijn die dag gespot, vooral bij het zien en aaien van de geitjes en schapen. Vele bleven na het bezoek nog even gezellig in de tuin wat drinken. En een bijkomend voordeel, het grasveld in de tuin was meteen gemaaid. De dieren hebben het gras zich goed laten smaken! Een zeer geslaagde dag de bewoners hebben enorm genoten.  Alle Vrienden van Aafje bedankt!

Donatie Trekpleister.

Bewoners van Aafje Schiehoven kunnen door een donatie van drogisterij Trekpleister nu genieten van hun favoriete muziek.

                                     uitreiking_cd_speler_hoog_3_schiehoven_3_november_2015_nr_3

 De drogisterij heeft recentelijk de voorzitter van Vrienden van Aafje gevraagd om de opening van een nieuwe vestiging in Zwijndrecht te verrichten. Trekpleister heeft daarbij de gewoonte om een gift te doen voor een goed doel dichtbij. Voorzitter Rob Puper van de Vrienden mocht een cheque van € 1000,- in ontvangst nemen.

         Trekpleister_Zwijndrecht_5 

Een deel van dit bedrag is gebruikt voor de aanschaf van een radio-cdspeler voor de bewoners van Schiehoven. Zij kunnen nu altijd luisteren naar hun favoriete liedjes. 

Het restantbedrag blijft beschikbaar voor andere locaties van Aafje, zodat ook de wensen van bewoners daar door Vrienden van Aafje ingevuld kunnen worden. Vanuit het zorgbudget van Aafje kunnen dit soort zaken niet meer betaald worden.

 DIVA dichtbij. 

                                   diva_dichtbij

"Diva dichtbij" gaan ook jaarlijks in de huizen van Aafje de klanten verblijden met hun optredens met prachtige zang.

De Meezingers.

                                   meezingers 

'De Meezingers'  uit Rotterdam-Hoogvliet treden regelmatig op in de huizen van Aafje.  
                                                      

Muzikale bijdrage.

                                    studenten 

Ook leuk om te weten, dat 2 studenten klassieke muziek een mooi optreden hebben verzorgd in Schiehoven. 

 Klassiek op zuid

Klassiek_op_zuid

 Als Vrienden van Aafje vinden wij het geweldig, dat wij het mogelijk hebben gemaakt dat de klanten van Aafje al weer vele jaren kunnen genieten van deze prachtige muziek die in de huizen van Aafje werd en wordt gerealiseerd.  Laatste nieuws

Pagina is verwijderd.

In verband met de overgang naar een nieuwe website, wordt het laatste nieuws direct geplaatst op de activiteiten pagina.
lees verder